Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Χρήστος Σπ. Αναστασίου - βιογραφικό


BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA






    Χρήστος Σπ. Αναστασίου ΜΑ Συνθέτης – Αρχιμουσικός, καθηγητής Σύνθεσης

 

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (με τους Αλ. Λασκαρίδη, Αθ. Παπανικολάου και Κ. Κυδωνιάτη,) και αποφοίτησε από τα Ωδεία Απολλώνιο και Ελληνικό στην Αθήνα, λαμβάνοντας τα πτυχία Αρμονίας Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα παμψηφεί. Παράλληλα μελετούσε κινησιολογία και Δ/νση Oρχήστρας με τον Λευτέρη Xαλκιαδάκη, και επίσης κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο και πιάνο.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Σύνθεση και στη Δ/νση Oρχήστρας με τον Θόδωρο Aντωνίου (Εθνικό Ωδείο Αθηνών) και αποφοίτησε λαμβάνοντας Δίπλωμα Σύνθεσης με άριστα παμψηφεί.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σύνθεση, Aνάλυση, Διεύθυνση Oρχήστρας, και Ηλεκτρονική Μουσική στο Πανεπιστήμιο του Bελιγραδίου (Srdjan Hofman, Zoran Eric΄), απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts (MA 1997) (Σύνθεση και Δ/νση Ορχήστρας).

Επιπλέον, σπουδές και σεμινάρια στην ηλεκτροακουστική μουσική, προγραμματισμό & μουσική με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αλγοριθμική  Σύνθεση, Ακουσματική Μουσική, Φασματική  Μουσική, Θεωρία των Συνόλων, Σύνολα Τονικών Κλάσεων (pitch class set),  ζωντανή και διαδραστική ηλεκτρονική μουσική και ανάλυση τεχνικών σύνθεσης ήχου σε διάφορα σεμινάρια και ακαδημίεςστην Ευρώπη(Βασιλεία, Ζυρίχη).

Παρακολούθησε (1992-93) τον κύκλο σεμιναρίων Mουσικής Πληροφορικής στο Kέντρο Σύγχρονης Mουσικής Έρευνας (K.ΣY.M.E.), σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής έρευνας του Πανεπιστημίου Columbia με θέμα «Μουσική μέσω προγραμματισμού» και διάφορα σεμινάρια σύνθεσης και μουσικής σημειογραφίας.

Έχει διευθύνει διάφορα ορχηστρικά και φωνητικά σύνολα σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επίσης σε ηχογραφήσεις σε διάφορα studio.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις για το έργο του. Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης ALEA III, διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης OLYMPIA του A’ Προγράμματος της Eλληνικής Pαδιοφωνίας, 3ο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Bελιγραδίου, διεθνής Διαγωνισμός Σύγχρονης Μουσικής και Ηλεκτροακουστικής Μουσικής  Taukay στην Ιταλία, διεθνές φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής μουσικής OUAEMF στην Osaka της Ιαπωνίας κ.α.

Πολυγραφότατος συνθέτης με συνθετικό έργο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης μουσικής και περιλαμβάνει έως τώρα 137 έργα όπως, κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα για διάφορα όργανα και ορχήστρα, έργα ορχήστρας δωματίου και συμφωνικής μουσικής, έργα για φωνή και σόλο όργανα, χορωδιακή μουσική, μουσική για θέατρο, έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής και σύνθεσης μεικτών μέσων με ακουστικά όργανα και υπολογιστή (mixed media composition), καθώς και επεξεργασία του ήχου με ψηφιακά συστήματα ηχητικής επεξεργασίας (Logic, Ableton, Max, Super Collider κ.ά.) για stereo και πολυκάναλα συστήματα.

Η πολυδιάστατη ηχητική οργάνωση,η αναζήτηση και εφαρμογή νέων μεθόδων και νέων ηχοχρωμάτων μέσω της συνεχούς επανεξέτασης, η διερεύνηση των φυσικών ιδιοτήτων του ήχου και οι διαφορετικοί τρόποι παραγωγής του, τον οδηγούνσε αναθεωρήσεις της μουσικής του γλώσσας και των αισθητικών του προσεγγίσεων, που είναι και τα ζητούμενα σε κάθε νέο έργο του. Η εις βάθος εξερεύνηση της μουσικής και η εκμάθηση κάποιων προγραμματιστικών περιβαλλόντων και εργαλείων, τον βοηθούν να διευρύνει συνεχώς τον ορίζοντά του, να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο των ήχων.

Σημαντική κατεύθυνση της δημιουργικής του πορείας επίσης, είναι η ηλεκτροακουστική μουσική και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες γενικότερα οι οποίες διαμορφώνονται και καθορίζονται από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εξερεύνηση του ήχου, του ρυθμού, της συνήχησης, της μικροτονικότητας, και τα πολυμεσικά έργα (multi-media).

Η εις βάθος εξερεύνηση της μουσικής και η εκμάθηση κάποιων προγραμματιστικών περιβαλλόντων και εργαλείων, τον βοηθούν να διευρύνει συνεχώς τον ορίζοντά του, να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο των ήχων.

Πεδία που ερευνά είναι η Ψυχοακουστική στη Μουσική με Υπολογιστές (Psychoacoustics & Computer Music)και η Mουσική του Περιβάλλοντος  (Music of the Environment). H φιλοσοφία, τα μαθηματικά και η φυσική (κοινό τους στοιχείο η έμπνευση), τον απασχολούν πάντα στη δημιουργική διαδικασία, του ανοίγουν νέους ορίζοντες και τον ωθούν στο να δημιουργήσει έναν δικό του μουσικό κόσμο.

Μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιτροπών διαγωνισμών σύνθεσης σύγχρονης και ηλεκτροακουστικής μουσικής ( Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Εθνική Λυρική Σκηνή ελληνικό ISCM, κά).

Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ, σύνολα δωματίου και ορχήστρες στην Eλλάδα και σε άλλες χώρες της Eυρώπης και των ΗΠΑ, σε φεστιβάλ, κοντσέρτα και συναυλίες οργανικής και χορωδιακής μουσικής και σε ζωντανές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πολλά από αυτά είναι αναθέσεις και παραγγελίες μουσικών οργανισμών και άλλων φορέων της Eλλάδος και του εξωτερικού. Έχει επίσης συνθέσει, διασκευάσει ενορχηστρώσει και έχει διευθύνει έργα Jazz μουσικής, τα οποία έχουν ηχογραφηθεί και έχουν παρουσιαστεί σε συναυλιακούς χώρους.

Το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία του με τη διεθνή δισκογραφική εταιρία ''Phasma Music''. Σε συνεργασία της με την ''Sarton Records Warsaw Poland'', κυκλοφόρησαν δύο CD με έργα σύγχρονης μουσικής, το Aleph και το Beth στα οποία συμμετέχει με δύο του έργα, “Stochasmos” και “Makron” για σόλο φλάουτο.

Το 2017 ηχογραφήθηκαν στην Πολωνία δύο ακόμα CD με έργα σύγχρονης μουσικής, το Two minutes και Daleth με τα έργα του, Satsang (2017) για φλάουτο και άλτο φλάουτο και Echomorphes (2017) για φλάουτο και βιμπράφωνο, από την εταιρία Phasma Music (Naxos) που κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2018.

Το 2022 κυκλοφόρησε το CD ‘’Tuba Varie’’για Τούμπα όπου υπάρχει το έργο του για σόλο Τούμπα ‘’Anavasis’’ (2022).

Ηχογραφήθηκαν επίσης και άλλα έργα του που θα κυκλοφορήσουν από την εταιρεία ''Phasma Music'', όπως τα, String Quartet No 2 (2009),  Breath and Sound για σόλο φλάουτο (2018),  Antinomies για φλάουτο και πιάνο (2019), Inner Spirit για φλάουτο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο (2019), ‘’Monologue’’ για σόλο κλαρινέτο (1994)  και Elampsi για σόλο βιολί (2022). Με την ίδια εταιρεία (''Phasma Music'') έχουν δρομολογηθεί και νέες ηχογραφήσεις και συναυλίες, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και ένα προσωπικό του CD που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2022.

Έχει δώσει επανειλημμένως διαλέξεις και έχει διδάξει σε σεμινάρια σύνθεσης για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, όπου έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής Σύνθεσης σε Ωδεία της Αθήνας και της περιφέρειας (Δωρικό Ωδείο, Ωδείο Nέας Tέχνης, Δημοτικό Ωδείο Iωαννίνων, Πρότυπο Ωδείο Aνατολικής Aττικής, Συμφωνικό Ωδείο, Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου, Κλασσικό Ωδείο, Ωδείο Πρωτοπορία, Ωδείο Athenaeum, κ.ά). Αρκετοί μαθητές του διακρίθηκαν στο χώρο και άλλοι συνέχισαν σε μουσικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διδάσκει στα Ωδεία Athenaeum, Πρωτοπορία και Κλασσικό.

Τα έτη 2010 έως το 2018 ήταν μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την εξέταση αιτημάτων πραγματοποίησης εκδηλώσεων στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και άλλους σημαντικούς χώρους.

Aπό το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών και από το 2018 είναι μέλος (έφορος) του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έργα του εκδίδονται στη Universal Edition Vienna, Austria.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο συνθέτης εκπροσωπείται για όλο τον κόσμο από την εταιρεία MUSICENTRY.

  

Έργα του σε CD (Phasma Music, Sarton Records)

 

Stochasmos for Flute, (1992), CD BETH 

Makron for Flute (2012), CD ALEPH 

Breath and Sound (2018), CD TWO MINUTES Solo Flute 

Satsang for flute and alto flute (2017), CD TWO MINUTES - 2 Flutes 

Echomorphes for Flute and Vibraphone (2017), CD DALETH 

String Quartet No 2 (2009)

Lament for Theodore Antoniou for solo Flute (2020), CD LAMENT FOR THEODORE 

 ANTONIOU 

Anavasis for solo Tuba Op. 127 (2021)

 

 

Blog: https://christosanastassiou.blogspot.com

YouTube: https://www.youtube.com/user/aplapedion/videos?view_as=subscriber

Facebook: https://www.facebook.com/ChristosAnastassiou

Soundcloud: https://soundcloud.com/christos-sp-anastassiou

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/christos-anastassiou-12221622/