Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Two minutes for 2 flutes, new CD's

CD1

01. Aaron Alter, Dance for Apollo
02. Christos Sp. Anastassiou, Satsang
03. Evangelos Andrikos, Bags
04. Nikos Athanassakis, Fluet
05. Andrzej Borzym, Scherzettino
06. Scott Brickman, Scherzo ala Polonaise
07. Aris Carastathis, Uknown
08. Ricky Chaggar, Sorrow for Two
09. Marcel Chyrzyński, Follow the White Rabbit
10. Dorothee Eberhardt, Across the Sea: Cast off
11. Dorothee Eberhardt, Across the Sea: Wind is Coming Up
12. Dorothee Eberhardt, Across the Sea: In the Fog
13. Dorothee Eberhardt, Across the Sea: Wind Force 2 to 6
14. Dorothee Eberhardt ,Across the Sea: Downwind Towards the Destination
15. Stephen de Filippo, Micropraxis
16. Robert Fruehwald Arupadhatu, the Formless World
17. Keith R. Gambling, Grace and Gratitude
18. Alexandros Georgiadis, Chase
19. Alessandro, Giannotti Diavoli Blu
20. Chris Hung, Divertimento
21. Anicia Kohler, Church Bells in a Wasteland
22. Dimitris Kostopoulos, Fossil Forest
23. Martin Lennartz, Lamentabile
24. Dianna Link, Gratus
25. Dimitrios Mantzirakis, Louie and Lulu
26. Spiros Mazis, The stormless breaths of gentle winds
27. Elena Papari, Lune d' août

CD2
                                                               
01. Athina Pavlaki-Pirounia, Antichiseis
02. Richard Pressley, Remplage
03. Richard Pressley, Schattengesang
04. Richard Pressley, Lépia
05. Ailís Ní Ría, in Highfalutin
06. Louis Sauter, Messe
07. José Jesus de Azevedo, Souza Exotic Delight
08. Stamatia Statherou, Dancing in the Dusk
09. Greg A Steinke, Van Gogh Vignettes: I. The Potato Eaters (1885)
10. Greg A Steink, Van Gogh Vignettes: II. Seascape near Les Saintes-Maries-de-la-Mer (1888)
11. Greg A Steinke, Van Gogh Vignettes: III. Starry Night (1889)
12. Greg A Steinke, Van Gogh Vignettes: IV. Wheatfield with Crows (1890)
13. Neil Stipp, Classical Prelude
14. Neil Stipp, Mysterious Dream
15. Neil Stipp, Chromatic Fantasy
16. Panagiotis Theodossiou, Chromatic Variations
17. William Toutant, Fluet
18. Michail Travlos, Homophony
19. Michail Travlos, Heterophony
20. Dimitris Tsimbanos, Antilalos
21. Juan Carlos Vasquez Pedesis
22. Jean-Pierre, Vial Minuetto
23. Jean-Pierre, Vial La Marche des Canards
24. Daniele Vulpiani, Rayogram
25. Rodney Waschka, II Film Noir Trailer
26. Anthony Whittaker, Dialogando 

Iwona Glinka, flute
Ιούνιος 2018

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Πολιτιστική Επανάσταση

Η ψυχοθεραπεία μιας κουλτούρας είναι η πολιτιστική επανάσταση, όχι η πολιτική. Αυτή πρέπει να στοχεύει να αλλάξει το νου και το κορμί, για να δημιουργήσει έναν άνθρωπο άρτιο και υγιή.

Η Αναγέννηση ήταν η πρώτη ευρωπαΐκή πολιτιστική επανάσταση. Αποπειράθηκε να γιατρέψει τη σχιζοφρένεια που διασπά την ενότητα αισθημάτων και λογικής, συγχωνεύοντας μαγεία και επιστήμη, αλλά οι καρτεσιανοί και νευτωνικοί λογοκράτες την εμπόδισαν (ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι καταστράφηκε από την ιησουίτικη αντιμεταρρύθμιση και τη ρασιοναλιστική επιστήμη). 

Ο ρομαντισμός ήταν η δεύτερη απόπειρα πολιτιστικής επανάστασης (στην Αγγλία αυτή τη φορά), ύστερα από τη βιομηχανική επανάσταση. 

Ο ρομαντισμός ήταν επαναστατικός γιατί χτύπησε στη ρίζα του τον αυταρχισμό που τώρα βασανίζει τη Δύση. Ο αυταρχισμός δεν εμφανίζεται μόνο στην πολιτική, είναι η υπερεντατική εργασία στο εργοστάσιο, η απρόσωπη γραφειοκρατία, η γιγαντιαία οργάνωση, ο αυτοματοποιημένος κεντρικός σχεδιασμός, η ειδίκευση στην παιδεία, το λειτουργικό σχέδιο, η αφηρημένη τέχνη, ο λογικός θετικισμός (μία πρόταση έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευθεί!!!)

Όλες αυτές οι λειτουργικές μορφές είναι φασιστικές γιατί μειώνουν την ποικιλία, τον ατομικισμό, τον ερωτισμό, το αυθόρμητο.

Οι ρομαντικοί είδαν καθαρά πως εκείνα τα πράγματα, που δεν ήταν άμεσα πολιτική, όπως η φάμπρικα, η επιστήμη, η γραφειοκρατία, διαπότιζαν την κουλτούρα με έναν αυταρχισμό που ρίζωνε σε όλα τα πεδία και διακήρυξαν πως η ρίζα αυτού του πολιτιστικού φασισμού βρίσκεται στην κοσμοαντίληψη και στη νοοτροπία του επιστημονικού ρασιοναλισμού.

Η τυποποίηση, η εξαφάνιση της πολλαπλότητας, του αυθορμητισμού, του ερωτισμού και της ατομικότητας, η έλλειψη φαντασίας, η αφαίρεση, είναι τα πνευματικά αίτια του φασισμού. 

Ο Μπλέικ ήταν ο πρώτος που το διαισθάνθηκε.
’Το πρώτο δικαίωμα του ανθρώπου είναι το δικαίωμα στη φαντασία’’.


Luis Racionero Underground

Μίλαν Κούντερα: Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης

‘’Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. 
Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία.

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. 
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα’’.

Daleth


Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πιστεύεις στο θεό; “Γκέμμα”

Αυτή είναι η ξακουστή Ερώτηση της Μαργαρίτας. Το βάρος και την αξία της, που την έκαμαν οδηγητική για τη μέθοδο έρευνας του προβλήματος του θεού από τη σκοπιά της επιστήμης, η ερώτηση τα οφείλει στην απόκριση κυρίως που έδωσε ο Φάουστ. 

Με άλλα λόγια είναι, όχι η ερώτηση της Μαργαρίτας αλλά η απόκριση του Φάουστ είναι που γεννά το βαθύπλουτο του προβλήματος. 

Παρόμοια, όπως είναι, όχι ο έρωτας του Δία για τη Λήδα στον Ευρώτα που γέννησε την αθάνατη Ιλιάδα, αλλά η Ελένη. Η απάντηση δηλαδή, που έδωσε η Λήδα στον έρωτα του Δία. 

Ποιος τολμάει να ειπεί πιστεύω στο θεό; 

Ποιος τολμάει να ειπεί δεν πιστεύω στο θεό; 

Έτσι αποκρίθηκε ο Φάουστ στην ερώτηση της Μαργαρίτας. 

Η θέση αυτή ανθρώπινα συνιστά τη μόνη δυνατή απόκριση που μπορεί να δοθεί στο ερώτημα. Είναι η απόκριση, σύμφωνα με τη Λογική επιστήμη, που καταργώντας την αρχή της αντίφασης δέχεται το τρίτο, καθώς αλληλοαναιρεί το πρώτο και το δεύτερο. Όπως έδειξε και στη Φυσική εντελώς πρόσφατα η αρχή της Απροσδιοριστίας. Στο tertium non datur ο Φάουστ θα απαντήσει: tertium datur, “τρίτον χωρεί”. Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα, που είπε ο Ελύτης προτού γεράσει. Και τα χάσει. 

Εάν είμαι άνθρωπος, κατά την έννοια ότι έχω συνείδηση των ορίων μου και επίγνωση του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του όντος, δεν είναι δυνατό να δώσω άλλη απόκριση στην ερώτηση της Μαργαρίτας. 

Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, ναί! Πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω από τα όρια της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες. 

Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, όχι! Δεν πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω από τα όρια της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες. 

Τι απομένει να αποκριθώ; Αυτό ακριβώς είναι το λεπτό σημείο, που γεννά την ανεξάντλητη γονιμότητα του προβλήματος. 

Το πνεύμα και το νεύμα του Γκαίτε είναι το εξής: Ό,τι σου μένει και ό,τι σου δίνεται είναι εκείνο το σημείο, το άπειρα ελάχιστο ανάμεσα στο όχι και το ναι, να το ευρύνεις, να το πλατύνεις, να το βαθύνεις, να το εκτείνεις. Να το μεταχειριστείς μ’ έναν τέτοιο τρόπο απόπειρας, και δοκιμασίας, και βασανισμού, και αγωνίας, ώστε από το απειροελάχιστο σημείο να δημιουργήσεις διάσταση, και έκταση, και διάρκεια, χώρο και χρόνο. 

Να πλάσεις, δηλαδή, από το ανάμεσα στο ναι και στο όχι ζωή, αλήθεια, και ύπαρξη. 

Είναι χρεία το σημείο το ελάχιστο της αδυνατότητας και της ουτοπίας ανάμεσα στο ναι και στο όχι να το κοιτάξουμε έτσι, ώστε να απορροφήσει σε όλη τη ζωή τη ζωή μας. Τη βιοτική μας μέριμνα, δηλαδή, την πνευματική ορμή, την υπαρκτική ετοιμότητα, την ηθική πράξη. 

Σ’ ένα επίπεδο σημάνσεων μυθικών, το πνεύμα και το νεύμα του Γκαίτε θα το μεταγλώττιζα ως εξής: 

Είσαι μέσα στις Συμπληγάδες πέτρες της αναζήτησης σου, που ανοιγοκλείνουν ακατάπαυστα. Κάμε να μη σε συντρίψουν. Μαζί με τους Αργοναύτες. 

Ανεβάζεις το βράχο της απορίας σου από τη βάση του όρους στην κορυφή, και γκρεμίζεται ακατάπαυστα. Κάμε να μην παραιτηθείς. Μαζί με το Σίσυφο. 

Δεμένος πισθάγκωνα σκύβεις στη λίμνη να πιείς, και κατωθέ σου το νερό υποχωρεί ακατάπαυστα. Κάμε να μην πεθάνεις από τη δίψα σου. Μαζί με τον Τάνταλο. 

Και σ’ ένα πλαίσιο καταλογισμού ευθυνών αναφορικά με την ατομική μας προαίρεση, στην ερώτηση της Μαργαρίτας η απόκριση του Φάουστ θα είχε να μας ειπεί: 

Όποιος πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό θεό. Όποιος δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό άνθρωπο. 

Όποιος πιστεύει αλλά και δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ζωντανό το νόμο της φύσης. Απλά, καταληπτά, και στα μέτρα του ανθρώπου ζει το θαύμα του κόσμου.

Το άρωμα του ζητούμενου θεού, που αναδίνεται από το λουλούδι της Μαργαρίτας, απευθύνεται στο δίκαιο άνθρωπο. Στο φρόνιμο, δηλαδή, το λογικό και τον πάσχοντα. 

Εάν η υπαρκτική μας εφόπλιση, η λογική δηλαδή το βίωμα η φαντασία η διαίσθηση το συναίσθημα και τα πάθη μας, δεν υπερβαίνει τη χωρητικότητα των φυσικών μας ορίων εάν γνωρίζει και καταφέρνει να μας συγκρατεί στα μέτρα της φυσικής μας κατασκευής εάν δε διαχέεται στο χάος της υπερβολής, σ’ εκείνη την τύφλα που οι έλληνες τραγικοί την είπανε Ύβρι, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμο παρά να παραδεχτεί την απόκριση που έδωσε ο Φάουστ στη Μαργαρίτα: 

Ζήτα το άγνωστο. Χτύπα να σου ανοίξει να περάσεις ο τοίχος που δεν έχει πόρτα. Κάμε να μεταλλάξεις την απορία σου σε δημιουργία, και το ανθρώπινό σου σε λύτρωση. 

Γιατί ο θεός για τα μέτρα του ανθρώπου είναι και δεν είναι να υπάρχει, που λέει ο Φάουστ. Έχει και δεν έχει όνομα, που είπε ο Ηράκλειτος. Βρίσκεται άγνωστος, και τέτοιος θα παραμένει, όπως μας παρακινεί η επιγραφή στη βάση του βωμού στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας: τῷ Ἀγνώστῳ. 

Για το δίκαιο άνθρωπο ο θεός, το υπέρτατο ον, θα μένει ανάμεσα στο ναι και στο όχι. Θα δηλώνει το σημείο της αιώνιας αναζήτησης, και της αιώνιας απορίας. Θα είναι το ον, τό ἀεὶ ζητούμενον καί ἀεὶ ἀπορούμενον, που γράφει ο Αριστοτέλης στα “Μετά τά Φυσικά” του. 

Αυτόν τον δίκαιο, που στέκεται στο χαλεπό μεταίχμιο, του ναι και του όχι, οι άλλοι άνθρωποι του καιρού του και του τόπου του, άνθρωποι μικρόνοες και μίζεροι, χαμοζωήδες και θελωζήσηδες στη γλώσσα του Λασκαράτου, θα τον δικάζουνε για άθεο. Όπως δικάσανε τον δίκαιο Σωκράτη, και τον δίκαιο Αριστοτέλη, και τον δίκαιο Τζορντάνο Μπρούνο. 

Δύο γενεές μετά τον Γκαίτε, που χάραξε στην πέτρα του μόνιμου την Ερώτηση της Μαργαρίτας, ένας άλλος ευρωπαίος ποιητής, ίδιο μπόι και ίδιο σθένος, θα επαναλάβει στερεότυπα την ερώτηση, τραβώντας τον ιδικό του κακοτράχαλο δρόμο. 

Ο Σλάβος Ντοστογιέβσκι στην ερώτηση της Μαργαρίτας θα δώσει την ίδια απόκριση που έδωσε και ο Γκαίτε: 

Εάν ο Σταυρόγκιν πιστεύει, δεν πιστεύει ότι πιστεύει• 

Εάν ο Σταυρόγκιν δεν πιστεύει, δεν πιστεύει ότι δεν πιστεύει. 

Ο Σταυρόγκιν, λοιπόν, ο πρίγκιπας Νικολάι Σταυρόγκιν. Ο Σταυρόγκιν με το καθαρό ήθος. Ο Σταυρόγκιν, που νέος τριάντα χρονών αρπάζει με το χέρι το ηλεκτροφόρο καλώδιο της αυτοκτονίας του, πιστεύει, ή δεν πιστεύει; 

Μιλάμε για τον Σταυρόγκιν, την ώρα που κοιτάει στα μάτια έναν άλλο δαίμονα. Τον αριστογείτονα Κυρίλωφ, τον μηχανικό. 

Αλλά δεν ενεούργησαν ούτε ο Γκαίτε, ούτε ο Ντοστογιέβσκι. Και οι δύο στο ερώτημα των ερωτημάτων διάβηκαν πύλες ανοιχτές. 

Είκοσι αιώνες παλαιότερα και τους δύο τους είχε προφτάξει ένας μεγάλος Έλληνας. Την Ερώτηση της Μαργαρίτας την απάγγειλε πρώτος σε ιαμβικά μέτρα ο Ευρυπίδης ο Αθηναίος στην τραγωδία του, Ελένη: 

Τί είναι θεός, και τί μη θεός, και τί ανάμεσα τους; 

Ποιος άνθρωπος τό ‘ψαξε, και βρήκε μακρυνότερο τέλος;

Ο θεός του Ευρυπίδη είναι το “πιστεύω” του Φάουστ και του Σταυρόγκιν. Ο μη θεός του Ευριπίδη είναι το “δεν πιστεύω” του Φάουστ και του Σταυρόγκιν. Και το ανάμεσα στο θεός και μη θεός του Ευρυπίδη είναι το ανάμεσα στο ναι και στο όχι του Φάουστ και του Σταυρόγκιν. Είναι ο άνθρωπος της γης που, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε ζωή και σε θάνατο, αγωνίζεται να κατανοήσει το νόημα της ύπαρξής του μέσα στο σύμπαν.


Δημήτρης Λιαντίνης – “Γκέμμα”

Σοφοί δε προσιόντων


‘’Θεοί μεν γαρ μελλόντων, 
άνθρωποι δε γιγνομένων, 
σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται’’
Φιλόστρατος. Τα εις τον Τυανέα
Απολλώνιον, VIII, Ζ.


Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
Πλήρεις και μόνοι κάτοιχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσευχόμενα αντιλαμβάνονται.

Η ακοή αυτών κάποτ’ εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται.
Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς.
Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.


Κ. Π. Καβάφης